Dva srca povezana kućnom dijalizom

Sinem i Yalçın Önel

Zahvaljujući kućnoj hemodijalizi, oni uživaju zajedno raditi i sanjati, gledajući u budućnost s nadom. Sinem i Yalçın Önel prepričavaju ne samo kako su se upoznali i zaljubili u centru za dijalizu, nego i kako sada dijele kućni aparat za dijalizu.

Sinem Önel je rođena 1992. godine u Bursi, u Turskoj, a od ranog djetinjstva živi u gradu İnegöl. S ljubavlju se sjeća odrastanja sa dvije sestre. Kada je njena majka izgubila vid tokom trudnoće, Sinem je morala napustiti školovanje nakon srednje škole, preuzimajući ulogu “zamjenske majke”. Sinem je započela dijalizu u dobi od 19 godina zbog nefrotskog sindroma. Iako je isprva imala poteškoće, lakše je prihvaćala liječenje kada su joj fizički simptomi postali značajno bolji. Bila je podvrgnuta liječenju hemodijalizom godinu i po u svom rodnom gradu u centru Özel FMC İnegöl Diyaliz Merkezi. Naučila je dosta o kućnoj hemodijalizi, a tamo je upoznala i svog budućeg supruga.

Yalçın Önel je rođen u gradu İnegöl 1988. godine. Odrastao je sa sestrom u srdačnoj porodici. Kada se njegova bolest prvi put ispoljila u dobi od deset godina, povremeno se tokom školovanja liječio zbog problema sa mokraćnim mjehurom. Nakon teške reakcije na antibiotike tokom druge godine školovanja na univerzitetu, Yalçin počinje dijalizu, koja je bila i fizički i psihički izazov.

Iako mu je majka donirala bubreg 2012. godine, prestao je funkcionisati usljed infekcije, te je Yalçın morao da se vrati na dijalizu nakon samo dvije godine.Već tri godine  radi u odeljenju za ljudske resurse u preduzeću za nameštaj i koristi kućnu hemodijalizu.

Sinem, molim te reci nam kako ste se upoznali.

Sinem: Vidjela sam Yalçına prvi put kada se morao vratiti u kliniku nakon bezuspješne transplantacije bubrega. Nešto u meni se uzburkalo kad sam ga vidjela, ali nismo imali priliku da razgovaramo. Pokušala sam od moje medicinske sestre saznam ko je on. Kada su se naši putevi ponovo ukrstili, konačno smo kratko razgovarali, a zatim smo počeli neko vrijeme slati poruke na društvenim mrežama.

Pošto je Yalçın počeo sa hemodijalizom prije nego što sam to učinila, posjetila sam ga kako bih saznala kako se osjeća. U decembru 2015. otišli smo pogledati film Beskrajna ljubav i snimili fotografiju. Kada me je zamolio da podijelim fotografiju na društvenim medijima, izgledalo je kao da je izjavio da smo u vezi. Nekoliko sedmica kasnije, na Novu godinu, on mi je predložio govoreći: "Hoćeš li sa mnom podijeliti ključ iste kuće?" Bila sam oduševljena, ali onda je raskinuo sa mnom ubrzo nakon prosidbe.

Dva mjeseca kasnije poslao je poruku i htio objasniti zašto. Izrazio je želju da se ponovo sretnemo, ali ja sam mu ipak malo otežala prije nego što smo ponovo počeli da se zabavljamo [osmehuje se]. U junu 2017. godine, kada smo se prijavili za transplantaciju bubrega, zaprosio me je usred bolnice! Srećno smo u braku od aprila 2018. godine.

Kako ste se odlučili za kućnu dijalizu?

Sinem: Iznad svega, cijenila sam činjenicu da se to može učiniti u kućnom okruženju. Moj suprug me je mnogo podržao na putu da započnem kućnu hemodijalizu i čak to postavio kao uslov za naš brak. Bilo mi je drago kada sam konačno mogla da počnem u oktobru 2015. godine, jer sam prvo morala da se liječim od raka štitne žlijezde.

Mislim da svako može obaviti kućnu dijalizu, to zahtjeva samo malo hrabrosti. Zahvaljujući našim ljekarima i ljubaznom medicinskom osoblju, koji su divni ljudi, sve je lakše uz njihovu pomoć. Svaki put kad ih vidim, kažem: "Srećom, naši putevi su se ukrstili."

Primanje kućne hemodijalize pomaže da se prevaziđu neka ograničenja liječenja u centru. Prvo, čišćenje krvi tokom dužeg perioda obezbjeđuje da sporedni efekti koji nastaju nakon dijalize budu svedeni na minimum. Drugo, možete bolje planirati dan, provoditi više vremena sa voljenim osobama i uživati u hobijima. Kućna hemodijaliza mi je vratila poslovni život nazad. Zahvaljujući mojim saosjećajnim menadžerima na poslu, mogu se odmoriti tokom dana ako se ne osjećam dobro.

Yalcin: Kada mi transplantacija bubrega nije uspjela poslije dvije godine, prirodno, morao sam ponovo da započnem dijalizu, ali nisam htio da se udaljim od svog poslovnog života i društvenog okruženja i želio sam da živim normalan život što je prije moguće. Raspitao sam se o kućnoj hemodijalizi, jer mi se to činilo kao jedino rješenje. Čitao sam intervjue sa pacijentima i istraživao iz različitih izvora. Osoblje u centru Özel FMC İnegöl Diyaliz Merkezi podržalo je moju odluku. Uspješno sam završio školovanje, a zatim sam odmah počeo sa hemodijalizom. Kućna hemodijaliza vam daje zaista važnu slobodu, u poređenju sa normalnom dijalizom. Zahvaljujući tome, mogao sam se vratiti svom poslovnom životu.

Kako biste ukratko opisali svoje iskustvo?

Yalçın: Posljednjih mjeseci Sinem i ja dijelimo isti aparat za dijalizu, kao što dijelimo život ... U početku, naš odnos je imao uspone i padove, zbog negativnih iskustava iz moje prošlosti. Ipak, uvijek sam pokušavao da donesem najbolje odluke za oboje. Želim da bude srećna. Činjenica da se ona još uvijek zacrveni kad me vidi čini me jako sretnim. Njene upečatljive osobine su odlučnost i njen odnos prema životu. Srećom, sada imamo veoma sretan brak. Borimo se zajedno i uzajamno podržavamo.

Sinem: Prošli smo kroz teška vremena zajedno. Gledajući unazad, vidim da ne morate odustati ni od čega u životu. Nada ponekad može da oslabi, ali onda upornost prevlada. Jer život je uvek pun čuda.

Hvala vam mnogo,
Sinem i Yalçın, što ste nam povjerili vašu priču.

Ostanite sretni kao i do sada!