Zatajenje bubrega i vid

Kako zatajenje bubrega može utjecati na vid

Bubrezi i oči imaju mnogo zajedničkog na fiziološkom nivou. Kao rezultat jake veze između ova dva organa, uzroci bolesti bubrega i oka su u mnogim slučajevima isti. Zato prevencija, još jednom, čini stvarnu razliku. Sljedeći članak daje smjernice o tome kako to učiniti.

 

Kao priroda, tijelo je mreža u kojoj je sve povezano. Prema tome, kada jedan organ propadne, mogu biti pogođeni i drugi organi. Postoje, na primjer, brojna istraživanja koja ukazuju na snažnu vezu između očiju i bubrega. Ona pokazuju da se kod bolesnika na dijalizi češće razvijaju očne bolesti nego kod osoba iste dobi koje ne boluju od bolesti bubrega. Hipertenzija, dijabetes, pušenje i pretilost ne utiču samo na bubrege, nego su i rizični faktori za najčešće bolesti oka poput makularne degeneracije, dijabetičke retinopatije, glaukoma i katarakte. To takođe znači da možete zaštititi svoj vid slijedeći preporuke o tome kako se nositi sa tim faktorima rizika.

Prevencija je ključna

Pacijenti često ne primjećuju bitne simptome u početnoj fazi bolesti. Stoga su redovni očni pregledi značajna komponenta u sprečavanju napredovanja očnih bolesti. Očni pregled može otkriti oštećenje vida u ranoj fazi, čak i prije nego se pojave bilo kakvi simptomi. Time se obezbjeđuje dovoljno rano liječenje kako bi se spriječilo nepovratno oštećenje vida. Ako niste sigurni za vaš sljedeći termin za pregled očiju, pitajte svog ljekara o redovnim pregledima oka i slijedite predloženu terapiju i kontrole. Isto tako, zapamtite da su kapi za oči koje je propisao oftalmolog neophodne za liječenje bilo kakvog gubitka vida od kojeg možda patite ili koje se može razviti.

Iako mogu postojati brojne zdravstvene komplikacije povezane s bolestima bubrega, pacijenti mogu učiniti mnogo kako bi spriječili ozbiljne probleme tako što su svjesni tih rizika i djeluju u skladu sa tim. Pridržavati se liječenja dijalizom znači da slijedite preporuke ljekara o unosu tekućine, propisanim lijekovima, smjernicama za prehranu, savjetima za vježbanje i nepušenju (ako ste prije bili pušač).

... starosnom makularnom degeneracijom

... dijabetičkom retinopatijom

... glaukomom

... kataraktom

Simptomi i sindromi

Kako različite bolesti oka utiču na vid? Evo kratkog pregleda najčešćih poremećaja.

Makularna degeneracija povezana sa starenjem je najrašireniji oblik oštećenje vida. Zbog povezanosti bubrega i očiju, bolesnici na dijalizi su skloniji ovoj bolesti nego ljudi iste starosne grupe bez zdravstenih problema. Smanjena oštrina vida ili iskrivljeni vid su pokazatelji da se trebate obratiti oftalmologu.

Dijabetička retinopatija postepeno oštećuje male krvne sudove u mrežnici, što dovodi do oštećenja vida, a u nekim slučajevima i do sljepila. Osobe s dijabetičkom retinopatijom počinju vidjeti crne tačke ili doživljavaju zatamnjenje ili izobličenje slike u vidnom polju.

Obično je naš horizontalni ugao gledanja oko 180 stepeni. Glaukom utiče na periferni vid, što znači da ovo vidno polje postaje manje. Suženo vidno polje ili slijepe pjege kod perifernog ili centalnog vida mogu biti simptomi napredne faze. Međutim, mnogi oblici glaukoma nemaju znakove upozorenja.

Dok je očno sočivo obično bistro, katarakta uzrokuje neprovidnost sočiva. Pacijenti često kažu da izgleda kao da gledate kroz zamagljene ili matirane prozore.

Aktivno učestvovati u prevenciji

Dijaliza preuzima funkciju bubrega, omogućavajući drugim organima, uključujući organe vida, da nastave sa radom. Dok se termini dijalize odvijaju tri dana u nedjelji, vaši organi rade bez prestanka. Oni zahtjevaju vašu posvećenost u skladu sa liječenjem dijalizom kako biste spriječili razvoj bolesti oka. Sa naše strane težimo da vam pružimo najbolji mogući oblik liječenja. Vaša saradnja i usklađenost su najbolji oslonac za postizanje ovog cilja.

Here are a few tips for starting

  • Pobrinite se da imate sve podatke koji su vam potrebni za uzimanje lijekova u odgovarajućoj dozi i u pravo vrijeme. Ne ustručavajte se da postavljate pitanja ako imate bilo kakve nedoumice.
  • Pratite odgovarajuću ishranu, posavjetujte se sa nefrologom ili dijetetičarom za vaš plan dijete. Vaša medicinska sestra vam može pomoći oko svih pitanja. Možete pronaći ukusne i odgovarajuće recepte u ovom časopisu i na NephroCare veb stranici.
  • Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta (na primjer brzo hodanje, trčanje, vrtlarstvo) i sedmični raspored aktivnost jačanja mišića, idealno 20 minuta dnevno. Osjećate li se da je to previše? Počnite polako. Uradite neke kućne poslove, ustanite i hodajte nekoliko koraka svakih sat vremena, primijenite kratke šetnje. Što je najvažnije, izbjegavajte višesatno sjedenje ili ležanje. Povećajte nivo aktivnosti korak po korak. Posavjetujte se sa svojim ljekarom ili medicinskom sestrom. Važno je da se konsultujete sa ljekarom o posebnim vježbama koje odgovaraju vašem stanju.
  • Svaki trenutak je odličan trenutak za prestanak pušenja. Ako se osjećate spremnim da stanete, potražite podršku i savjete koji će vam pomoći. Za savjet se obratite medicinskoj sestri ili ljekaru. Oni vam mogu pomoći da pronađete informacije o raznim programima za odustajanje od pušenja.

Sve ovo zahtjeva visok stepen posvećenosti, to je tačno. Razmislite o drugim izazovima koje ste savladali u svom životu. Šta vam je onda pomoglo? Kako možete primijeniti ta iskustva na ovu situaciju? Razgovor o svojim namjerama sa medicinskim sestrama, vašim ljekarom, vašom porodicom i prijateljima pomoći će vam da ojačate vašu posvećenost. Korak po korak. Iz dana u dan ćete se bolje osjećati, vaši rezultati liječenja će se poboljšati, a vi ćete imati koristi saznanja da doprinosite zaštiti vašeg vida.

Reference:

Bodaghi, B., Massamba, N., & Izzedine, H. (2014). The eye: A window on kidney diseases. Clinical Kidney Journal. https://doi. org/10.1093/ckj/sfu073.

Vrabec, R., Vatavuk, Z., Pavlović, D., Sesar, A., Cala, S., Mandić, K., & Bućan, K. (2005). Ocular findings in patients with chronic renal failure undergoing haemodialysis. Collegium Antropologicum.

Wong, C. W., Wong, T. Y., Cheng, C. Y., & Sabanayagam, C. (2014). Kidney and eye diseases: Common risk factors, etiological mechanisms, and pathways. Kidney International. https://doi.org/10.1038/ ki.2013.491.

Povezane teme

Pročitajte osnovne informacije o bubrezima: koje su funkcije bubrega, šta se dešava kada bubrezi otkažu, koji su faktori rizika i simptomi i šta se može učiniti kada bubrezi otkažu.