Nega kože

Osećajte se dobro u svojoj koži

Koža je naš najveći organ – ona štiti naša tela, pomaže nam da održimo odgovarajuću temperaturu i daje nam čulo dodira. Kada smo zadovoljni sobom, „osećamo se dobro u svojoj koži“. Ako je naša koža nadražena ili oštećena, to može biti veoma bolno.

Iznenađujuće veliki broj hroničnih pacijenata na dijalizi pati od zamornih problema suve kože i svraba. Ovi problemi sa kožom nisu opasni po život, ali mogu biti veoma neprijatni i bolni, i mogu uticati na kvalitet vašeg života usled toga.

Zašto me svrbi koža?

Svrab (ili uremični pruritus) je simptom koji može da bude prouzrokovan kao sporedni efekat vaše bolesti bubrega ili tretmana dijalize, iako pravi uzrok svraba kod pacijenata na dijalizi nije uvek jasan. Mogući uzroci mogu biti visok nivo paratiroidnog hormona (sekundarnog hiperparatiroidizma) ili visok nivo fosfata u krvi (hiperfosfatemija). Takođe, kalcijum koji se oslobađa iz kosti može da se taloži u krvnim sudovima, zglobovima i na koži, što može dovesti do svraba. Drugi mogući uzroci su zadržavanje urohromskih i uremijskih toksina, nedostatak gvožđa i opšta upala. Povrede kože ili alergijske reakcije koje mogu da dovedu do lučenja histamina su drugi mogući uzroci.

Šta mogu da uradim?

Da biste smanjili moguće uzroke svraba, Izuzetno je važno da pratite svoju ravnotežu kalcijuma i fosfata, da pratite savete svog nutricioniste kako biste osigurali nizak unos fosfora i pobrinete se da uzimate svoj lek za smanjenje apsorpcije fosfora kako vam je prepisao vaš lekar.

Ako imate problema sa svrabom, zakažite Termin da biste razmotrili problem sa svojim lekarom. Zapamtite, uzrok problema može biti vaše oboljenje bubrega. Vaš lekar će pokušati da vam pomogne. On će verovatno proveriti nivo fosfata i obezbediti da uzimate pravilnu dozu leka za smanjenje apsorpcije fosfata. On takođe može da vas posavetuje da li postoje odgovarajuće kreme ili losioni koje možete da upotrebljavate, ili da predloži alternativne terapije koje će vam pomoći da ublažite simptome. Iako za sada nisu dostupne terapije Zlatnog standarda, postoje ohrabrujući novi razvoji u farmaceutskom sektoru koji obećavaju olakšanje simptoma u budućnosti.

Saveti za negu kože

Sa ovim opštim savetima na umu, možete preduzeti korake da smanjite nelagodnost:

  • Izbegavajte vruće kupke, generalno se preporučuje tuširanje. Ali, ako uživate u kupkama, pokušajte da dodate sodu bikarbonu ili ovsenu kašu u vodu, što često može da obezbedi olakšanje.
  • Pokušajte da nosite odeću koja je napravljena od pamuka ili drugih prirodnih materijala.
  • Jaki parfemi u deterdžentima, sapunima i losionima mogu da izazovu alergijske reakcije ili pogoršaju stanje, zato pokušajte da ih se klonite.
  • Dobra dnevna rutinska nega kože, sa dnevnim čišćenjem i vlaženjem, takođe može pomoći.
  • Povrh svega, pokušajte da se ne češete! Češanje pogoršava svrab i može čak da ošteti kožu i dovede do infekcije. Redovno secite svoje nokte kako biste izbegli češanje i guljenje.
  • Uradite sve što možete kako biste izbegli padove ili oštećenja kože da biste sprečili ogrebotine koje mogu da pogoršaju stanje
Povezane teme

Preporuke preventivnih mjera u svakodnevnoj praksi