Pravilna ishrana za vreme odmora

Dinner table by the sea side

Zamislite da sedite na klupi sa pogledom na mirno more kada vam zakrče creva, obaveštavajući vas da je vreme jela. Šta je vaš sledeći potez? Znati šta da jedemo kada napustimo dnevnu rutinu nije tako lako. Na ovim stranicama, naš NephroCare tim daje vam jednostavne savete o pravilnoj ishrani i dobrom raspoloženju za vreme odmora.

Bez obzira na vašu destinaciju – bilo da je to more, planina ili veliki grad – hrana je uvek deo vašeg odmora. Ovo, naravno, važi za bilo kojeg putnika, ali pre svega za ljude sa oboljenjem bubrega. Gde god da idete ili odsedate – u inostranstvu u hotelu sa restoranom, u stanu sa samoposluživanjem u vašoj zemlji – sve će to uticati na vaš izbor hrane. Jedan opšti savet: planiranje unapred je najbolji način da od početka pronađete hranu koja prija bubrezima.

Ako odsedate u stanu ili kući sa samoposluživanjem, utoliko je lakše: nastavićete sa dosadašnjim zdravim navikama u ishrani bez većeg problema. Unapred pronađite najbliži supermarket pretragom preko mreže ili se po dolasku raspitajte kod vašeg domaćina. Ovde ćete naći asortiman odgovarajuće hrane koju ćete pripremati na način koji prija vašim bubrezima. Putnici automobilom mogu lako poneti sa sobom sve što im treba od omiljenih zdravih namirnica. Čuvajte kvarljive namirnice u prenosnom frižideru, koji možete koristiti za piknike tokom boravka.

Rezervisali ste hotel

Ako planirate da se počastite odsedanjem u hotelu, nemate o čemu da brinete. Ne nameštate krevet, ne čistite stan, ne pripremate obroke. Međutim, prehrambene usluge nekih hotela nisu prikladne za ljude sa oboljenjem bubrega. Rešenje: upoznajte se sa 5 korisnih rutina u ishrani i neka vas one vode ka izboru hrane koja prija bubrezima. Stupite u kontakt sa hotelom pre dolaska i raspitajte se o hrani koju imaju u ponudi. Saznajte na koji način izlaze u susret ljudima sa posebnim načinom ishrane i možete li uticati na to da izađu u susret i vašim dijetalnim potrebama.

Iako u nekim hotelima znaju koja vrsta hrane prija bubrezima, trebalo bi da imate spreman odgovor ukoliko pitaju šta možete da jedete. Evo nekih ideja.

  • Za švedskim stolom, idite na deo sa voćem, povrćem i salatama. Vodite računa o namirnicama sa niskim sadržajem kalijuma i ne zaboravite da pazite na količinu obroka.
  • Unosite zdrave proteine svaki put kad navalite na obrok. Riba spremljena na pari ili žaru, ili piletina na žaru su odličan izbor, naročito spremljene sa malo ili bez soli.
  • Nosite sa sobom užinu koja prija bubrezima za trenutke kada nastupi glad. Na taj način nećete doći u iskušenje da pojedete nešto što neće prijati vašem telu.

Putovanje u inostranstvo

Kako uzbudljivo! Putovanje van zemlje nije samo šansa da istražite nove predele, to je takođe šansa da istražite nove ukuse. Počnite sa prikupljanjem osnovnih informacija o kulinarskim običajima vaše destinacije pre nego što krenete. Koji su neki od lokalnih specijaliteta? Da li prijaju bubrezima ili se mogu pripremiti na način koji prija bubrezima? Da li postoji neka hrana koju treba da izbegavate? Popričajte o ovome sa vašim dijetetičarem i napravite listu šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da jedete. 

Dok ste u inostranstvu, možete se susresti sa jezičkom barijerom. Ako imate pametni telefon sa međunarodnim podacima, skinite aplikaciju za turistički rečnik pre nego što krenete radi tumačenja stranih reči u samoposlugama i restoranima. Takođe možete da kupite džepni turistički rečnik ili rečnik fraza koji biste koristili po potrebi. Kada ste u dilemi, držite se hrane koju poznajete.

Još jedna napomena za kraj i možete početi sa planiranjem odmora: gde god odsednete, šta god pojedete, uvek vodite računa o količini tečnosti koju unosite, naročito po letnjim vrućinama. Ako niste sigurni, razgovarajte na ovu temu sa vašim lekarom ili dijetetičarem pre nego što krenete na put.

Stručni saveti: obroci tokom odmora

Naš NephroCare tim vam želi ugodan i prijatan odmor. To ćete nesumnjivo ostvariti držeći se sledeća tri saveta o ishrani tokom odmora.

Tip 1: Planirajte sa stručnjakom
Raspitajte se kod vašeg dijetetičara kako da planirate obroke dok niste tu. Naglasite gde putujete i šta očekujete.

Tip 2: Imajte u vidu
Normalno je da se zanesete i uzbudite kada ste na novom mestu. Međutim, setite se da razmislite o tome šta jedete i vodite računa da vam obroci budu uravnoteženi i zdravi. Ne želite da dovedete u pitanje kvalitet vašeg odmora.

Tip 3: Držite se svoje dijete
Dijabetičari i ljudi na posebnim dijetama prilagođenim bubrezima znaju koliko je važno da paze na unos ugljenih hidrata – odmor nije izuzetak. Nastavite sa izbegavanjem slanih namirnica kao što su perece, ograničite slatkiše i pečenu hranu, kao i sokove i zaslađene napitke. Takođe zapamtite da redovno proveravate šećer u krvi.

Povezane teme

Bilo da volite se vraćaju u mjesta te dobro ili istraživanje novih terena znaju, mi u NephroCare želim da imaju ugodan i opuštajući odmor od svakodnevnog života.