Planiranje inspirativnog odmora

Worldmap on a table

To što ste na dijalizi ne mora da znači da ne možete izaći iz kuće i videti svet. Zapravo, putovanje može biti zdravo za um, telo i dušu. Evo šta treba da znate pre nego što se otisnete na zdrav odmor ovog leta.

Planiranje odmora je uzbudljivo! Bilo da želite da se vratite na dobro poznata mesta ili da upoznajete nove predele, NephroCare vam želi ugodnu i opuštajuću pauzu od svakodnevnih aktivnosti. Sve što je potrebno jesu prave informacije i malo pažljivog planiranja.

 

Biranje lokacije iz naše NephroCare mreže

Ne morate putovati daleko ili napuštati zemlju da biste se sjajno proveli na odmoru. Uzmite u obzir putovanje vozom, autobusom ili automobilom – imate veliki izbor! Gde god da ste, u dobrim ste rukama, uz pomoć sposobnog i prijateljskog NephroCare osoblja.   Jedan savet da ne biste brinuli: rezervišite odmor u blizini NephroCare centra. Na ovaj način nećete morati da dugo da putujete do klinike za dijalizu svakog drugog dana – kratka vožnja taksijem biće dovoljna. Takođe, nećete morati da brinete o standardu nege koju ćemo vam pružiti. Pregledajte lokacije naših centara na mapi i pretražite ih razvrstane po zemljama na sajtu nephrocare.com. Takođe, možete pretraživati priče pacijenata i specijalitete raznih zemalja radi inspiracije.

Uvek planirajte unapred

Pre nego što se počastite odmorom po vašoj želji, imajte u vidu da je potrebno malo planiranja i organizacije. Sledeći put kad dođete u centar za dijalizu, popričajte sa osobljem o svojim interesovanjima za turističku dijalizu. Oni će vam pomoći pri organizaciji lečenja u okviru naše mreže centara, ili vas posavetovati koga da kontaktirate. Zapamtite da ste isključivo vi odgovorni za rezervisanje svog odmora, uključujući prevoz i smeštaj.

Budite realni po pitanju svog zdravlja

Većina ljudi na dijalizi je sposobna da pobegne od svakodnevne kolotečine na nekoliko dana ili čak na nekoliko nedelja. Ali u zavisnosti od vašeg stanja, možda ćete morati da ograničite određene aktivnosti. Na primer, ako imate fistulu, neophodno je da izbegavate izlaganje ruke sa fistulom toploti. Takođe, ako sanjate o odmoru na moru, obavezno ga rezervišite!  Imajući to u vidu, pošto ne možete piti velike količine tečnosti, pametno je da izbegavate putovanja u ekstremno topla mesta kao što su pustinjska područja. Razgovarajte sa vašim lekarom ako vas zanima šta je preporučljivo za vas.

Logistika

Neki od naših centara, ali ne svi, nude prevoz između regionalnih hotela i centra za dijalizu. Ovo morate razjasniti pre nego što krenete: ako prevoz nije dostupan, morate ga organizovati sami. U tom slučaju, na raspolaganju su vam javni prevoz ili taksi, kao i iznajmljivanje automobila. Uvek možete kontaktirati vaš hotel da biste se raspitali nude li uslugu prevoza, koju mogu da vam naplate.

Šta spakovati

Pored odeće prilagođene vremenu (zapamtite da se oblačite slojevito) i udobnih cipela, postoje određene stvari koje treba da ponesete sa sobom, kao što su:

  • Zdravstveni podaci
  • EHIC kartica ili podaci o osiguranju
  • Lekovi koji su vam potrebni za vreme trajanja boravka, kao i za koji dodatni dan u slučaju nepredviđenih zadržavanja
  • Kartica pacijenata za dijalizu, lično popunjena

Novac je važan

Pre nego što krenete, informišite se o plaćanju za turističku dijalizu. Ako NephroCare centar na vašoj destinaciji za odmor prihvata EHIC kartice, poslaće fakturu direktno vašoj osiguravajućoj kompaniji. U suprotnom ćete morati da platite račun na licu mesta i pošaljete papirologiju osiguravajućoj kompaniji radi refundacije. Postoji mogućnost da od osiguravajuće kuće unapred tražite garantno pismo koje potvrđuje da će oni pokriti troškove. Centar će potom regulisati račun direktno sa osiguravajućom kompanijom. Ako putujete van zemlje, naglašavamo da je poželjno uzeti putno zdravstveno osiguranje, obično dostupno po simboličkim cenama.

Dobra ishrana izvan vašeg doma

Koju god destinaciju da izaberete, potrudite se da izaberete hranu koja prija bubrezima. Organizacija odmora u vašoj zemlji obično je jednostavna i ne zahteva posebnu pripremu. Ako putujete u inostranstvo, savetujemo vam da prikupite informacije pre nego što krenete. Uvek se možete raspitati direktno u vašem Nephrocare centru za turističku dijalizu: osoblje će vas uvek rado posavetovati.  

U ime celog NephroCare osoblja, želimo vam ugodan i prijatan odmor  

Top 3 saveta za put

  1. Uvek držite lekove i zdravstvene podatke u svom ručnom prtljagu.
  2. Počnite rano – što više vremena odvojite za planiranje putovanja, veća je mogućnost da će se stvari odvijati kako želite.
  3. Pozovite vašu osiguravajuću kompaniju i raspitajte se o troškovima koje pokriva. Neke privatne osiguravajuće kuće ne osiguravaju putovanja van oblasti koje pokrivaju. Pobrinite se da to uradite pre nego što krenete na put.

Zapamtite da niste sami! Ukoliko vam je potrebna pomoć u bilo kom trenutku, molimo vas da kontaktirate NephroCare osoblje za pomoć i savet!

Povezane teme

Gdje idete i borave - hotel s restoranom u inostranstvu, self-catering stanovi u svojoj zemlji - verovatno će uticati na vaš izbor hrane. Opšti savet: planiranje ispred je najbolji način da se osigura ćete pronaći bubreg za porodicu hranu od prvog dana.