Dijabetes

Mnogi ljudi misle da dijabetes izaziva to što jedu suviše šećera, ali, naravno, to nije tako jednostavno!

Dijabetes se odnosi na grupu metaboličkih bolesti kod kojih osoba ima visok nivo šećera u krvi – ili glukoze. To se dešava kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, ili kada telesne ćelije više ne reaguju onako kako bi trebalo na proizvedeni insulin.

Insulin je hormon koji telo proizvodi i odgovoran je za regulisanje nivoa šećera u krvi. Kod dijabetesa, telo nije u stanju da reguliše ovaj nivo i zbog toga se glukoza gomila u krvotoku. Insulin je protein koji se razlaže tokom varenja ako se uzme u obliku pilule, zbog toga ga pacijenti sa dijabetesom uzimaju kao potkožnu injekciju.

Različiti tipovi

Postoje tri glavna tipa dijabetesa: 

  • tip 1
  • tip 2
  • gestacijski tip

Iako od dijabetesa Tipa 1 mogu da obole i odrasli i deca, on je uobičajeniji kod dece, zato se često naziva „juvenilni dijabetes“. Ovaj oblik dijabetesa može da se javi iznenada, ukoliko pankreas više nije u mogućnosti da proizvodi insulin, zbog genetskih razloga ili zbog infekcije.

Kod dijabetesa Tipa 2, vaše telo više ne proizvodi dovoljno insulina ili ga ne koristi na odgovarajući način, ili dolazi do kombinacije oba. Ovaj oblik bolesti je uobičajeniji i obično pogađa starije od 40 godina. Izazivaju ga faktori vezani za način života, kao što je gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana i stres.

Treći tip je gestacijski dijabetes, koji pogađa 2 – 5 % trudnica. On može da se leči, ali zahteva pažljiv medicinski nadzor tokom trudnoće da bi se sačuvalo zdravlje i majke i bebe. Nakon porođaja, dijabetes može da se poboljša ili da nestane u potpunosti.

Razvoj bolesti / Faktori rizika

Kao što možete videti, insulin igra ključnu Ulogu u dijabetesu. On je potreban da bi pretvorio šećer, skrob i drugu hranu u energiju koja je potrebna za rad naših ćelija. Kada se ovo više ne dešava, ćelije ne dobijaju potrebnu energiju, a šećer se gomila u krvi, što oštećuje vaše zdravlje. Iako oštećenje nije neposredno, postoji opasnost od dugotrajnih komplikacija koje imaju tendenciju da se razviju nakon 10 – 20 godina.

Dugoročna oštećenja prouzrokovana visokim nivoom šećera u krvi koji imate u dužem vremenskom periodu mogu da utiču na oči (izazivaju oštećenje vida i slepilo), na nerve (utrnulost u stopalima, nogama i rukama), na srce (ateroskleroza i srodne bolesti) i na bubrege.

U bubrezima, visok nivo šećera u krvi mogu da izazovu oštećenje tkiva i bubrezi na kraju mogu prestati da rade. Dijabetes je zapravo najčešći uzrok otkazivanja bubrega i otprilike jedna od pet osoba na dijalizi je imala dijabetsko bubrežno oboljenje, (koje se naziva i dijabetička nefropatija)..

Znaci i simptomi

Simptomi dijabetesa Tipa 2 nisu uvek jasni pošto se na početku postepeno pojavljuju, pa pacijent možda neće biti svestan da je bolestan. Međutim, drugi pacijenti osećaju simptome koji ukazuju na to da su bolesni. Najčešći znaci su izlučivanje velike količine urina, osećaj žeđi, povećana glad, gubitak težine i umor. Ostali znaci mogu biti razdražljivost, peckanje u rukama i nogama, zamućen vid, česte infekcije, rane koje sporo zarastaju, povraćanje ili bol u stomaku.

Kod dijabetesa Tipa 1, simptomi se brzo Razvijaju tokom perioda od nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, dok se kod dijabetesa Tipa 2 simptomi razvijaju sporije, ili se možda uopšte ne pojavljuju.

Mogućnosti lečenja

Dijabetes je hronična bolest i do danas za nju ne postoji lek, međutim, on može da se leči. Lečenje se sastoji od upravljanja nivoima sećera u krvi da bi se održavali u granicama normale što je moguće više, ne dozvoljavajući im da padnu suviše nisko, jer to izaziva hipoglikemiju. To se može regulisati lekovima, odgovarajućom ishranom i vežbom. Ukoliko imate dijabetes, lekar će vam savetovati:

  • da prestanete da pušite
  • da držite nivo holesterola i krvni pritisak pod kontrolom
  • da oslabite ukoliko imate prekomernu težinu ili ste gojazni
  • da redovno vežbate

Ukoliko imate dijabetes Tipa 1, vaš lekar će vam prepisati insulin, dok su vam za dijabetes Tipa 2 potrebni lekovi koji se uzimaju oralno, a moguće i insulin.

To što ste dijabetičar vas ne sprečava da sledite svoje ambicije, postoji mnogo uspešnih sportista, pevača, glumaca, pisaca i političara koji su živi dokaz da to što ste dijabetičar ne mora da vas unazadi – možete nastaviti da sledite svoje snove!

Povezane teme

Iako ste dijabetičar na dijalizi, vaša dijetalna ishrana može biti ukusna i hranljiva.

Pacijenti na dijalizi imaju nutritivne potrebe koje su posebne u odnosu na one koje imaju drugi ljudi.