Navika dobre ishrane br. 5

Unesite vitamine

Svima su potrebni vitamini. Ne bismo mogli da živimo bez njih. Oni su neophodni za funkcije kao što su energija, rast i oporavak. Pošto većinu njih telo ne može da proizvede u dovoljnoj količini, moraju da se dobiju iz hrane ili putem suplementacije. Kao i kod kalijuma i fosfata, i na konzumiranje ovih vitalnih hranljivih materija treba obratiti pažnju.

Kako se razlikuju moje potrebe za vitaminima?

Dijaliza je proces filtriranja. I tokom ovog procesa se filtrira i deo vitamina. Kada se saberu svi ovi faktori, vaša potreba za vitaminima je povećana i redovna balansirana ishrana u pogledu vitamina nije dovoljna. Zbog toga su vitaminski dodaci obično neophodni. Koja je vaša individualna potreba za vitaminima, a koje dodatke treba da uzimate, odlučuje vaš doktor.

Mogu da nabavim sve vrste vitamina u apoteci ili supermarketu. Da li mogu da uzmem njih?

Ne bi trebalo. Iz dva veoma važna razloga: Pre svega, samo profesionalac može da proceni kolika količina vitamina vam je potrebna. Drugo, ne treba svim vitaminima dopuna, sa nekima čak treba pažljivo rukovati, kao što je vitamin A.

Koji vitamini su najvažniji za mene?

Uopšteno, svim vitaminima rastvorljivim u vodi je potrebna dopuna, kao što su vitamini B1, B2, B6, B12, folna kiselina, niacin, pantotenska kiselina, biotin i mala doza vitamina C. Dok neki ljudi tvrde da velike „megadoze“ vitamina C povoljno utiču na zdravlje, pacijenti na dijalizi treba po svaku cenu da izbegavaju veliki unos vitamina C. Vaše telo ga razlaže u supstancu koja se naziva „oksalat“ koja može da se nagomilava, da se taloži u kostima i zglobovima i da izazove bol.

Da li postoje neki vitamini koje treba da izbegavam?

Druga grupa vitamina se rastvara u mastima, a kao posledica toga oni su skloni nagomilavanju u telu. Zbog toga ovi vitamini – A, D, E i K – treba da se dodaju samo ako vaš doktor to smatra neophodnim. Ovo je još jedan razlog zašto treba da izbegavate vitaminske dodatke koji se kupuju bez recepta.

Zapamtite:

  • nije svim vitaminima potrebna dopuna
  • suprotno opštem verovanju, mnogo vitamina C može biti štetno
  • klonite se vitaminskih dodataka koji se kupuju bez recepta
  • neka vaš doktor odredi prema vašim individualnim potrebama i prepiše vam odgovarajući proizvod
Povezane teme

Vaš program vežbanja ne mora da se zasniva na sportskim veštinama. Trebalo bi da se koncentrišete na laganije vežbe