Vakcina protiv COVID-19

Vakcinacija žena

Vakcinacija protiv SARS-CoV-2 pomaže tijelu da razvije imunitet na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji uzrokuje COVID-19, bez potrebe za razvojem prirodnog imuniteta dobijanjem i oporavkom od bolesti.

Čak i nakon vakcinacije, razvoj imunološke reakcije će zahtijevati određeno vrijeme. Kontinuiranoo praktikovanje prevencije, poput higijene ruku, nošenja maski i održavanje distance, ključno je iz 2 razloga:

  • Za razvoj imuniteta treba vremena i možda neće biti 100%
  • U ovom trenutku ne znamo hoće li vakcinacija spriječiti širenje virusa, tako da i vakcinisane osobe mogu širiti bolest.

Često postavljana pitanja o vakcinaciji

Zašto je važno vakcinisati se?

Vakcinacija protiv SARS-CoV-2 može značajno smanjiti rizik od zaraze virusom i razvoja COVID-19. Ako se razbolite od COVID-19, vakcinacija može smanjiti rizik od ozbiljnijih komplikacija. Za vakcinaciju protiv COVID-19, postoje i biće dostupne različite vrste vakcina.

Za većinu vakcina protiv SARS-CoV-2, za koje se očekuje da će uskoro biti dostupne, potrebne su dvije aplikacije kako bi bila efikasna. Obe doze treba dati u određenom roku (npr. 21 dan nakon prve doze).

Da li će vakcine protiv COVID-19 pružiti dugoročnu zaštitu?

Trenutno nema dovoljno dokaza o dužini trajanja imuniteta. Stručnjaci s vremenom trebaju prikupiti više dokaza o zaštiti koju pruža vakcinacija kako bi procijenili dužinu trajanja imuniteta.

Šta treba da kažem medicinskom osoblju prije nego se vakcinišem?

Prije nego se vakcinišete, obavijestite medicinsko osoblje ako ste ikada imali ozbiljnu alergijsku reakciju. Prema medicinskim odlukama, neke vakcine se ne smiju koristiti za osobe sa prethodnim ozbiljnim alergijskim reakcijama.

Ako ste trenutno bolesni i imate povišenu temperaturu (>38,5 °C), odgodite vakcinaciju dok se ne oporavite. Ako imate bilo kakvih simptoma, obavijestite osoblje na mjestu vakcinacije i ljekar će donijeti odluku hoće li se vakcinacija obaviti ili odgoditi.

Koji su tipični simptomi i nuspojave koje bih mogao/la osjetiti nakon vakcinacije?

Nakon vakcinacije, uglavnom, imunološki sistem će se početi aktivirati, što može dovesti do tipičnih simptoma kao što su bol u ruci, umor, glavobolja, lagana groznica. Većina nuspojava standardne vakcinacije su blage i ne bi trebale trajati duže od sedmicu dana. Potencijalne nuspojave koje proizlaze iz vakcinacije protiv SARS-CoV-2 biće naznačene u uputstvima za upotrebu odgovarajuće vakcine i vaš ljekar će vas o tome obavijestiti i razgovarati s vama.

U rijetkim slučajevima alergijske reakcije, to se obično dogodi u roku od nekoliko minuta nakon vakcinacije. Medicinsko osoblje je obučeno da se nosi sa alergijskim reakcijama i odmah ih liječi.

Nakon vakcinacije, mogu se pojaviti ovi simptomi koji ukazuju na to da vaše tijelo reaguje na vakcinaciju. Simptomi obično ne traju duže od 3 dana:

  • Bol ili oticanje na mjestu gdje je data injekcija
  • Umor
  • Glavobolja i prehlada ili groznica
  • Bol u zglobovima
  • Mučnina

Da li nakon vakcinacije moram i dalje praktikovati prevenciju?

Trenutno nema dovoljno dokaza o dužini trajanja imuniteta. Stručnjaci s vremenom trebaju prikupiti više dokaza o zaštiti koju pruža vakcinacija kako bi procijenili dužinu trajanja imuniteta. Zato je i dalje važno praktikovati prevenciju nošenjem maski, redovnom higijenom ruku i socijalnim distanciranjem. Na osnovu dokaza prikupljenih tokom vremena, stručnjaci će u budućnosti moći preporučiti odgovarajuće intervale vakcinacije.

Ovo se odnosi i na ljude koji su se već zarazili i oporavili od COVID-19. Trenutno postoji malo dokaza o dužini trajanja prirodnog imuniteta. Zbog toga se i ljudima koji su se oporavili od COVID-19 preporučuje da se vakcinišu.

Koliko brzo mogu vakcine protiv COVID-19 zaustaviti pandemiju?

Razvoj pandemije COVID-19 zavisi o efikasnosti, dostupnosti i spremnosti ljudi da se vakcinišu. Najvjerovatnije je da vakcine neće pružiti 100% zaštitu od COVID-19.

Ipak, značajno smanjenje rizika od zaraze COVID-19 i smanjenje rizika od širenja infekcije na druge ljude najefikasniji su načini da se s vremenom zaustavi pandemija.

Kako vakcinacija stimuliše imunološku reakciju ljudskog tijela?

Kad klice ili virusi, poput virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, napadnu ljudsko tijelo, oni počinju napadati ćelije i razmnožavati se. Možda ste se susreli sa terminom antigeni, što je naziv kategorije svih klica, virusa ili drugih štetnih mikroorganizama koji napadaju ljudsko tijelo. Invazija se naziva infekcijom.

Kao dio ljudskog imunološkog sistema, bijela krvna zrnca se bore protiv infekcija uklanjanjem klica, virusa i zaraženih ćelija te osobe. Tokom ovog procesa uklanjanja, imunološki sistem stvara antitijela. Svaka vrsta antitijela je jedinstvena i brani tijelo od određene vrste antigena.

Vakcine pomažu da tijelo razvije imunitet, a da mi ne moramo oboljeti, simulišući infekciju. Imunološka reakcija na vakcinaciju ostavlja "memorijske" ćelije koje će se sjećati kako se grade potrebna antitijela i kako se u budućnosti boriti protiv tog virusa.

Razvijanje ovih "memorijskih" ćelija traje nekoliko sedmica nakon vakcinacije.

Koje vrste vakcina protiv COVID-19 su u razvoju/dostupne?

Trenutno su na raspolaganju i u razvoju tri glavne vrste vakcina protiv COVID-19:

  • mRNA vakcina
  • virusna vektorska vakcina
  • vakcine proteinske podjedinice

Šta je mRNA vakcina?

Svaki virus ima jedinstvenu površinu proteina. Jedan od površinskih proteina virusa je meta imunološke reakcije izazvane vakcinom.

Ove vakcine daju tijelu uputstvo kako da proizvodi te bezopasne proteine. Kao reakcija imunološkog sistema, tijelo prepoznaje da protein ne bi trebao biti tamo i sjetiće se kako u budućnosti otkriti i boriti se protiv virusa.

Ove vakcine ne sadrže žive viruse i ne mogu uzrokovati COVID-19.

Šta je virusna vektorska vakcina?

Ova vakcina koristi modifikovani virus da zarazi ćelije i isporuči genetski kod za proizvodnju šiljastog proteina virusa SARS-CoV-2. Kada je virusni vektor u našim ćelijama, genetski materijal daje ćelijama uputstva da naprave protein koji je jedinstven za virus. Ćelije će početi proizvoditi kopije proteina. Kao reakcija imunološkog sistema, tijelo prepoznaje da protein ne bi trebao biti tamo i sjetiće se kako u budućnosti otkriti i boriti se protiv virusa.

Šta su vakcine proteinske podjedinice

Ove vakcine sadrže bezopasni dio virusa, a to su proteini. Kao reakcija imunološkog sistema, tijelo prepoznaje da protein ne bi trebao biti tamo i sjetiće se kako u budućnosti otkriti i boriti se protiv virusa.

Povezane teme

Information on Coronavirus (COVID-19) for Fresenius Medical Care Patients

Preporuke preventivnih mjera u svakodnevnoj praksi