Od pacijenta do medicinskog tehničara

Međutim, liječnici su mu dijagnosticirali sindrom tek kada je imao četiri godine, a posumnjali su na njega zbog ponovljenih infekcija mokraćnog sustava od kad je imao samo tri mjeseca. U to vrijeme nije to znao, no njegovo stanje uzrokovalo je oštećenje sićušnih krvnih žila bubrežnih glomerula te je njegova bubrežna funkcija polako slabila.

„Imao sam bubreg koji je radio ograničeno, no stabilno do moje desete godine. No, kad mi je otac umro, bolest se pogoršala i rekli su mi da moram započeti s dijalizom”, kaže José Luis. Prvi postupak dijalize bio je zakazan 21. kolovoza 2001., no dan prije pozvan je na presađivanje bubrega. „Bojao sam se jer sam bio jako mlad, no operacija je dobro prošla.”

Neočekivan splet okolnosti

Ubrzo nakon presađivanja José Luis mogao je voditi prilično normalan život. Išao je u školu, družio se s prijateljima i igrao nogomet. No hormonske promjene u tinejdžerskoj dobi izazvale su promjene u njegovom tijelu koje su oštetile donirani bubreg i uzrokovale visok krvni tlak.                 

„Razina kreatinina povećala se i bubreg je polako izgubio svoju funkciju. Kad je došlo do hipertrofije u lijevoj klijetki zbog hipertenzije, liječnici su odlučili izvaditi bubreg i staviti me na dijalizu”, objašnjava José Luis. To se činio kao veliki korak natrag za 17-godišnjaka koji se upravo vratio sa školskog izleta u Granadu.

„Moja škola ponijela se odlično i profesori su mi puno pomogli”, kaže José Luis. Na dane dijalize kolege iz razreda dijelili bi s njim bilješke i obavještavali ga o domaćoj zadaći.

 

Poseban rođendanski dar

Dana 24. travnja 2008. José Luis imao je samo jednu stvar na umu: slavljenje rođendana svoje majke. Nije ni slutio da će i on dobiti dar. Tijekom proslave primio je poziv o dostupnosti odgovarajućeg doniranog bubrega. Uzbuđen je otišao u bolnicu na pretrage, no gotovo su ga izuzeli kao kandidata.

„Bio sam pun tekućine i liječnici nisu bili sigurni trebaju li obaviti operaciju ili ne”, prisjeća se José Luis. Na kraju su napravili dvostruki postupak dijalize i obavili presađivanje. Težina mu je pala na 40 kg na visinu od 1,68 m. „Proveo sam 18. rođendan u bolnici. Imao sam priliku izaći na ispite kad sam izašao iz bolnice, no propustio sam prijamne ispite za fakultete. Srećom, položio sam ih kasnije na rujanskom roku”, objasnio je José Luis. Zahvalan je školi Parque Colegio Santa Ana koju je pohađao. „Profesori su pristali zasebno me ispitati”, kaže José Luis, ukazujući na činjenicu da je njihova podrška bila ključna za nastavak njegova obrazovanja.

Put do medicinskog tehničara

Na početku je José Luis htio biti liječnik kao i njegov otac. No kad nije uspio upisati medicinski fakultet, shvatio je da bi sestrinska njega mogla biti jednako ispunjavajuće zanimanje. „Nimalo ne žalim što sam odabrao sestrinsku njegu. Volim svoj posao. Školovanje za liječnika ionako jako dugo traje i ne znam kako bi moj novi bubreg to podnio”, kaže José Luis. Po završetku školovanja za sestrinsku njegu 2012. godine upisao je diplomski program za dijalizu i presađivanje bubrega i istovremeno radio kao zamjenski medicinski tehničar u centru za dijalizu NephroCare u Valenciji.

Njegova pogled na vlastiti posao i pacijente uistinu je fascinantan. Kako medicinski tehničar koji je bio pacijent na dijalizi pristupa radu u centru za dijalizu? José Luis priznaje da je isprva bilo teško i morao se osloniti na podršku tima centra za dijalizu dok se nije snašao. „Bilo je teško jer sam bio vrlo svjestan toga kako se pacijenti na dijalizi osjećaju. No naučio sam ne razmišljati o vlastitoj situaciji na poslu, već se usredotočiti potpuno na svoje pacijente”, ističe José Luis.

Majčina podrška

Danas budućnost José Luisa izgleda svijetlo. „Vodim brigu o sebi i bubreg mi dobro funkcionira. Bavim se sportom, izlazim s djevojkom i prijateljima. Vodim normalan život”, kaže. Svoj stav i pogled na život može zahvaliti svojoj majci. Uvijek mu je bila pravi oslonac i poticala ga da se bori i ustraje u svojim snovima. Raduju se što će njegov mlađi brat ove godine diplomirati. Odabrao je bavljenje sestrinskom njegom, baš kao i José Luis.

Hvala vam, José Luise, što ste podijelili svoju priču s nama! Želimo vam sve najbolje na vašem osobnom i profesionalnom putovanju.