Dar cvijeća

Drugačije države – drugačije navike

Kada proljeće cvjeta u našim srcima opet i opet...

Njegov je smještaj nalik bajci. Na nekadašnjoj lokaciji drevne rimske tvrđave Drobete u gradu Drobeta-Turnu Severin, nalazi se suvremeni centar za dijalizu na lijevoj obali Dunava, gdje rijeka izlazi iz klanca u potkarpatskoj dolini Topolnite.

I baš kao u bajci, pacijenti imaju blistava lica zahvaljujući dijamantnim odsjajima koji se odražavaju u čestitkama koje su primili ili rumunjskom časopisu za pacijente NephroCare „pentru tine” koji čitaju.

Ioana Manciu (Ioni, kako je prijatelji zovu) jedna je od pacijentica. Mnogo puta njezina borba protiv bolesti dovela ju je do nedostatka energije za nastavak, no project „Darovite ruke” učinio ju je svjesnom njezine vrijednosti i unutarnje snage. Potpora njezine obitelji i prijatelja i njezin pozitivan stav odigrali su ključnu ulogu u njezinu prihvaćanju dijalize kao dijela svakodnevnog života. Danas dijaliza nije kraj puta za nju, već novi početak. Konačno je ponovno izgradila svoje samopouzdanje i shvatila koliko je vrijedna te da želi nečim uzvratiti. Sa željom da stavi osmjeh na sva lica, zbog toga je osmislila plan: sljedeće godine, 1. ožujka, sunce će zasjati…

Ona misli na zimu, kada sve miruje. Prozori su prekriveni uzorcima mraza. Kad zatvori oči, pred njom je polje svjetlucavih bisera. Čini se da zimski vjetar šapće priču:

„Jednom davno, bio je jedan udovac koji je živio s dvije kćeri, vrlo pametne i znatiželjne. Djevojke su mu uvijek postavljale mnoga pitanja. Ponekad je imao odgovore za njih, ponekad ne. Htio im je pružiti najbolje obrazovanje, pa ih je poslao u kuću mudraca za praznike. udrac je uvijek imao odgovore na njihova pitanja.

Jednog dana, jedna od djevojaka odlučila je prevariti mudraca. Da bi to učinila, donijela je plavog leptira. „Što ćeš učiniti?”, pitala ju je njezina sestra. „Sakrit ću leptira u rukama i pitati mudraca je li leptir mrtav ili živ. Ako kaže da je mrtav, otvorit ću ruke i pustiti ga da odleti. Ako kaže da je živ, stisnut ću ruke i ubiti ga. Dakle, što god odgovori, bit će u krivu.”
Dvije djevojke odmah su otišle vidjeti mudraca i našle ga kako meditira. „Imam plavog leptira u rukama”, počela je djevojka. „Recite mi, mudrače, je li živ ili mrtav?” Mudrac se spokojno nasmiješi i kaže joj: „Ovisi o tebi... u tvojim je rukama. Naš život, naša prošlost, sadašnjost i budućnost, baš su poput plavog leptira. Ovisi o nama da izaberemo što ćemo učiniti s njim!”

Na dan 1. ožujka svježe vlasi trave još nisu niknule i pridružile se snu prirode. Ioni je počela pretvarati svoj san u stvarnost. Na Božić je počela crtati skice za svoj veliki plan iako je znala da možda neće ispravno ispasti. Do Nove godine već je stvorila mnogo različitih oblika i crteža za svoje ožujske amulete. Svojom maštom i kreativnošću dizajnirala je predloške za dva jedinstvena ožujska amulet te ih stvorila svojim marljivim i nadarenim rukama.

Petog dana u siječnju počela ih je izrađivati u maloj radionici koju je organizirala u svojoj dnevnoj sobi. Dan za danom, u svakom slobodnom satu, Ioana Manciu sjedila je i modelirala visibabe, leptire i cvijeće. Tijekom svakog postupka dijalize brojila je sve veći broj malih omotnica. Za svoj veliki plan angažirala je i druge pacijente: Mirelu Răducu, Iona Cioculescua, Danielu Secu, Nicoletu Ciocan. Sa željom za životom koju samo proljeće može pobuditi, oni su transformirali prugaste ukrasne vrpce revnim rukama.

 

Svake godine ožujski amuleti izvor su dubokih emocija i radosti za sve. Označavaju početak proljeća i vrijeme kada u svima nama cvate promjena. Na trenutak smo svi dirnuti ožujskim amuletima oko nas kada stanemo kako bismo im se divili. Anca Abănăriţei, viša medicinska sestra u centru, nije im se samo divila. Pridružila se kreativnosti kupnjom bubamara i malih leptira kako bi napravila svoje amulete.

Loredana Popescu, psihologinja
Centar za dijalizu Fresenius,
Drobeta-Turnu Severin, Rumunjska