NephroCare koristi cookie da bi unapredio funkcionalnosti i poboljšao preglednost ove web stranice. Da nastavite sa pregledanjem web stranice, izaberite pristanak na upotrebu cookia. Detalje možete pronaći u privacy policy.

Češka Republika

Poseta zemlji iz bajke

Češka Republika je čudesna turistička destinacija, od romantičnog Praga preko prelepih termalnih banja do bujnih predela prošaranih bezbrojnim zamkovima u bajkovitom okruženju.  

Smeštena u srcu Srednje Evrope, Češka Republika, sa populacijom od 10,5 miliona ljudi, zemlja je živopisne prošlosti i dinamične sadašnjosti. Potpuno okružena kopnom, deli svoje granice sa Nemačkom, Austrijom, Poljskom i Slovačkom, od koje se razdvojila u miru 1993. godine.  

Naročito u prijatnim letnjim danima, posetu ovoj toploj i srdačnoj zemlji najbolje ćete iskoristiti napolju i u razgledanju znamenitosti. Napravićemo poseban osvrt na nekoliko vrhunskih znamenitosti Češke Republike koje sigurno ne želite da propustite.

Prag

Putovanje kroz Češku Republiku je nepotpuno bez posete Pragu, glavnom gradu zemlje i devetom najposećenijem gradu u Evropi. Od davnina jedan od kulturnih, političkih i ekonomskih centara Evrope, Prag se može pohvaliti jedinstvenom istorijom i velikim brojem znamenitosti koje morate videti, od prelepih mostova do srednjevekovnih crkvi. Počnite sa istraživanjem istorijskog starog grada. Obratite pažnju na gradski astronomski časovnik, najstariji od svoje vrste koji je još uvek u funkciji. Prošetajte se kaldrmisanim ulicama i zastanite radi uživanja na drevnim trgovima.

Prag preseca reka Vltava. Prelazeći preko reke Karlovim mostom, obratite pažnju na zadivljujuću panoramu grada, kao i 30 statua koje ukrašavaju most. Praški dvorac, jedan od najvećih dvoraca na svetu, čija je izgradnja započela još 880. godine, uzdiže se na drugoj strani reke. Dvorac je obnavljan i proširivan mnogo puta od polaganja temelja, sa  jedinstvenim nasleđem koje su uobličili skoro svi arhitektonski stilovi u poslednjih 1000 godina.  

Druge popularne znamenitosti u Pragu uključuju Jevrejsku četvrt, Josefov, bivši jevrejski geto sa dobro očuvanim sinagogama i grobljem. U Novom gradu, čija izgradnja je započela u 14. veku, nalazi se Venceslavov trg na kome ćete naći mnogo popularnih radnji i restorana.

Karlove Vari

Karlove Vari, pravi dragulj od mesta, na češkom poznat kao Karlovy Vary, poznat je širom Evrope kao jedna od najlepših banja na kontinentu. Smeštene u zapadnoj Češkoj, Karlove Vari sadrže prirodno blago od 13 termalnih izvora, na koje svake godine dolazi bezbroj posetilaca radi lečenja raznih bolesti i stanja. Prelepa arhitektura i bogata kulturna istorija – ličnosti kao što su Gete, Betoven, Kazanova i Mocart posećivali su ga svojevremeno, kao i šefovi država i filmske zvezde – čine Karlove Vari magičnim blagom koje je definitivno vredno posete.

Zamak Konopište

Oko 40 kilometara jugoistočno od Praga nalazi se grad Benešov, okružen brojnim istorijskim znamenitostima. Među najpoznatijim je četvorokrilni trospratni zamak sagrađen u 13. veku. Tokom svoje istorije, zamak je transformisan više puta, postajući utvrđenje sa pokretnim mostom, pamteći okupaciju Šveđana, da bi ga kasnije kupio Nadvojvoda Franc Ferdinand, naslednik austrougarskog prestola. Na terenima zamka nalazi se engleski vrt od 225 hektara.

Zamak Vlašim

Sa kapijama koje izgledaju kao da su iz bajke, zamak Vlašim je sagrađen kao osmatračnica iznad reke Blanice u 14. veku.  Danas, originalna gotička arhitektura je dobro očuvana na severnom krilu zamka. Šetnjom kroz zamak, posetioci nailaze na bezbrojne ostatke koji svedoče o brojnim i neverovatnim strukturalnim promenama koje je zamak doživeo kroz vekove kao rezultat uništenja i potonjih napora pri obnovi.  

Zamak takođe sadrži muzej sa širokim dijapazonom stalnih i privremenih izložbi. Takođe je moguće videti deo glavne strukture zamka, uključujući obnovljene podrume. Tereni zamka oduzimaju dah, puni romantičnih kutaka i zgrada – idealno mesto za uživanje na pikniku po toplom letnjem danu.

Dobrodošli u raj

Da li ste znali da se raj nalazi u Češkoj Republici? U svakom slučaju, tamo se nalazi spektakularni Češki raj. Prvi rezervat prirode u zemlji, Češki raj, UNESCO Geopark, danas se prostire na 182 kvadratna kilometra u istočnoj Češkoj. Poznat je po svojim masivnim kamenim formacijama, koje se uzdižu iz zemlje na naizgled neobjašnjive načine. Deo stenja je pristupačan turistima koji žele da izbliza bace pogled na čuda prirode, koja su izdržala eone erozije i atmosferskog delovanja da bi zadobila svoje čudnovato obličje.  

Predeo je miran i opuštajući, savršen za bezbrižno pešačenje ili vožnju. Ako se zadesite u okolini, dva zamka i njihovo okruženje vredni su posete: Zamak Kost i zamak Troski. Predeo krase brojne ruševine, kao dokaz duge i bogate istorije oblasti. Budući da je oblast relativno mala, moguće je obići njen veći deo u kratkom vremenskom razmaku.

Srećan put u Češku Republiku

Posetite Češku Republiku i budite sigurni da će vam i dalje biti obezbeđena vrhunska nega i lečenje. Iskoristite naš pretraživač klinika na Nephrocare.com da biste našli centre u blizini oblasti koje želite da posetite. Pročitajte članak „Planiranje inspirativnog odmora“ na stranama 4 –5 da biste stekli bolji uvid u stvari na koje treba da obratite pažnju pri planiranju odmora, kao i šta da ponesete sa sobom.

Tri interesantne činjenice o Češkoj Republici

1. Vrhovi unaokolo - Češka Republika je skoro u potpunosti opkoljena planinama.

2.  Utvrđena - Postoji više od 2000 zamkova, utvrđenja i ruševina razbacanih širom prelepog pejzaža ove zemlje.

3. Živeli! Po glavi stanovnika, ljudi u Češkoj Republici konzumiraju više piva nego iko u svetu.