NephroCare koristi cookie da bi unapredio funkcionalnosti i poboljšao preglednost ove web stranice. Da nastavite sa pregledanjem web stranice, izaberite pristanak na upotrebu cookia. Detalje možete pronaći u privacy policy.

Uživajte u osvježenju u vodi!

Voda privlači ljude svih dobi i fizičkih stanja, osobito tijekom ljeta. To ne bi trebalo biti iznenađujuće: „voda je pokretačka sila cjelokupne prirode”, kako je to opisao Leonardo da Vinci. Evo nekoliko prijedloga kako se ohladiti u vodi – i nekoliko preporuka koje biste također trebali uzeti u obzir kao pacijent na dijalizi.

Koju razinu vježbanja preferirate?

Volite li ući u vodu i uživati u gotovo bestežinskom osjećaju? Onda biste možda mogli isprobati vodenu aerobiku. Većina odmarališta
i javnih bazena nude redovite tečajeve vodenog aerobika. Glazba podiže vaše raspoloženje, dok sagorijevate kalorije i činite
svojem kardiovaskularnom sustavu uslugu – i to je sve ugodnije ako sunce sija. Odlična kombinacija! Nemojte zaboraviti ponijeti laganu majicu kako biste spriječili opekline od sunca na rukama i ramenima.

Ako uživate u tom bestežinskom osjećaju, možda biste voljeli i roniti, što je još jedan rekreativni način uživanja u vodi. Ronjenje privlači ljude svih dobnih skupina, osobito na tropskim mjestima, jer je prilika da vidite život pod vodom u prirodnom ambijentu nešto posebno. Mnogo toga ide u prilog promatranju svijeta ispod površine vode bez gnjavaže s opremom ili obukom koja je potrebna za ronjenje s bocama. Međutim, i dalje ćete morati obaviti neke pripreme osim nošenja kupaćeg kostima ili kupaćih hlačica. Par peraja,  maska za ronjenje i disalica ključni su preduvjeti za uživanje u ovom fascinantnom iskustvu.

Biste li više voljeli aktivnosti za koje ne trebate biti potpuno u vodi? Kneippove aktivnosti također pružaju velik užitak. Šetnje ili hodanje u hladnoj vodi do listova ili koljena pomaže vam da se ohladite tijekom vrućih razdoblja.

Ne morate ući u vodu!

Već i posjet obali može biti zabavan. Mnoge aktivnosti uključuju dulji boravak na obali. Ne mislimo samo na ribolov, iako će se njegovi poklonici zaklinjati da nema boljeg načina provođenja vremena na vodi ili uz vodu. No ronjenje u vodi radi hlađenja neće biti dobro za ribe – ni njihove poklonike!

Vožnja kanuom vrlo je opuštajuća aktivnost. Neovisno o tome radi li se o obilasku, kampiranju ili rekreaciji, blaženstvo klizanja po površini vode u kanuu s malo pokreta neopisiv je doživljaj. Samo vi, možda i vaši kolege veslači, i okolna priroda. Vožnja kanuom nešto je što možete činiti u vlastitom ritmu. Uživajte u mirnom okruženju i na otvorenom. Samo nemojte zaboraviti šešir za zaštitu od sunca.

Na kraju, no ništa manje važno, navest ćemo vrlo jednostavno ljetno zadovoljstvo koje su isprobali i mladi i stari: uzmite kockicu leda i pustite da se polako rastopi u ruci ili na tijelu. Radost hladnih kapljica koje teku niz kožu...

Samo naprijed: uživajte i osvježite se.

Imajte na umu sljedeće preporuke ako odlučite ući u vodu:

  • Ako imate kateter (tunelirani ili ne), ne biste smjeli sudjelovati u vodenim sportovima ili plivanju. Ako namočite kateter, povećava se rizik od infekcije.
  • Pacijenti s bilo kojom vrstom vaskularnog pristupa trebali bi izbjegavati kupanje u jezerima, rijekama ili nekloriranim bazenima, kao i vruće kupke.
  • Ako imate fistulu ili graft, trebali biste sudjelovati samo u vodenim sportovima s potpuno zaraslim vaskularnim pristupom. Ako ste u nedoumici, obratite se svom zdravstvenom timu.
  • Izbjegavajte ekstremne temperature i brze izmjene vrućeg i hladnog jer razlike u temperaturi mogu brzo uzrokovati širenje  ili sužavanje vaših krvnih žila i promjenu protoka krvi u vašoj fistuli / graftu.
  • Također biste trebali izbjeći umarajuću uporabu ruke koja se upotrebljava za vaskularni pristup, na primjer, upotrebu vesla  za vožnju kanuom. Samo polako!
  • Ako imate peritonealni kateter, upitajte svog liječnika o planiranim aktivnostima. Većina liječnika ne savjetuje plivanje iako  neki dopuštaju plivanje u moru ili vrlo kloriranom privatnom bazenu za pacijente s posebnim oblogom na mjestu izlaza.
  • Mjesto izlaza peritonealnog katetera mora biti potpuno zaraslo prije nego što možete plivati.
  • Obucite se u suhu odjeću nakon plivanja i dovršite redovitu njegu mjesta izlaza.