NephroCare koristi cookie da bi unapredio funkcionalnosti i poboljšao preglednost ove web stranice. Da nastavite sa pregledanjem web stranice, izaberite pristanak na upotrebu cookia. Detalje možete pronaći u privacy policy.

Što je za doručak?

Za doručak se govori da je najvažniji obrok u danu. To podupiru stare izreke kao što su: „Doručkujte kao kralj, ručajte kao kraljević i večerajte kao siromah”, da citiramo samo jednu od mnogih. No je li to mit ili činjenica? Strogo govoreći, to nije ono što danas želimo odlučiti. Umjesto toga, želimo pogledati izvan svog vidokruga i vidjeti što se u različitim državama odabire kao prvo jelo dana. Bilo da volite toplo, hladno, pikantno ili slatko, diljem svijeta možete pronaći sve od masnog obroka do obroka s niskim udjelom ugljikohidrata, od raznolikih do monotonih, od obilnih i raskošnih do jednostavnih i vrlo štedljivih.

Brzo i slatko

Francuska i Italija među zemljama su s najjednostavnijim doručkom. To bi moglo iznenaditi jer su obje zemlje poznate po izvrsnoj
hrani. „Le petit déjeuner”, mali ručak, kakoga nazivaju Francuzi, sastoji se od kave iličaja, posluženog s kroasanom ili baguetteom  koji se jede s maslacem ili džemom. Mnogi Francuzi vole i umakati kruh u kavu.

Talijanski „prima colazione” također je jednostavan. Mnogi Talijani doručkuju na putu za posao, u prolazu ili stojeći za šankom jer je u Italiji posluživanje za stolom skuplje. Ozbiljno shvaćaju kavu, preferiraju espresso ili cappuccino, poznatu kavu s pjenom od mlijeka, popraćenu slatkim tijestom u obliku polumjeseca poznatim kao „cornetto”. Iako je ovo pjenasto piće postiglo golem  međunarodni uspjeh, civilizirani Talijan pije cappuccino samo za doručak, i to samo prije 10 sati.

Većina Europljana voli začinjeno

Nasuprot tome, Španjolci obično izbjegavaju jesti slatka peciva za doručak. „Pan con tomate”, ili tost s namazom od ribane rajčice, njihov je izbor za jednostavan, slani doručak. Tipičan njemački doručak praktičan je i ništa posebno. Naravno, poslužuje se s vrućim
napitkom, obično kavom, iako je čaj sve popularniji. Većina Nijemaca i dalje ujutro jede svježi kruh, s maslacem ili hladnim mesom
i sirom ili džemom i medom.

Tipičan mađarski doručak vrlo je sličan. Sastoji se od svježe pečenog kruha posluženog s kobasicama, slaninom, hladnim mesom,
sirom, paštetom i jajima, koja mogu biti kajgana, pržena ili kuhana. Mogu se poslužiti i razna svježa povrća. Sladak i jednostavan doručak koji se sastoji od kriške kruha s džemom ili medom također je vrlo popularan. Skok preko kanala dovodi nas u Englesku koja nudi široku paletu tradicija doručka. „Puni engleski doručak” popularan je diljem Velike Britanije i Irske.

Danas se ne jede svaki dan i često zamjenjuje ručak, budući da se riječ „puni” ne ododnosi samo na širok raspon hrane, nego i na stanje u koje dođete ako uspijete sve pojesti. Puni engleski doručak sastoji se od slanine i jaja, kobasica, rajčice sa žara,  ponekad čak i prženog krumpira, pečenog graha i prženih gljiva, zajedno s tostom, pa čak i džemom. Smanjena verzija ovoga može se naći na poljskim stolovima, gdje se tradicionalni doručak sastoji od kajgane s kielbasom, tradicionalnom kobasicom, i palačinkama od krumpira.

Zobena kaša ili palačinke?

Britanci također vole zobenu kašu za koju se zob grije u mlijeku ili vodi. Tu tradiciju dijele s mnogim zemljama diljem svijeta. Vruće žitarice ili zobena kaša također je vrlo popularna u Južnoafričkoj Republici, gdje se često priprema od kukuruza i naziva „Putu pap”  ili „Krummelpap”. Ruska verzija zobene kaše zove se „kasha”, a radi se o hranjivoj juhi od zobene kaše, krupice ili heljde, kuhane s maslacem, mlijekom i šećerom.

Jednome čovjeku zobena kaša, a drugome palačinka? Iako su dio nekih kombinacija za doručak, izgleda da su palačinke izgubile
privlačnost kao glavna komponenta. Odmah se sjetimo SAD-a, gdje se često poslužuju s javorovim sirupom ili slaninom.

Međutim, američki doručak tradicionalno je bio vrlo jednostavan i sastoji se od žitarica i voća ili voćnog soka. Gdje drugdje onda možemo pronaći palačinke? U Rusiji su pogače ili blini vrlo popularni. Rusi vole jesti i „syrniki”, što su više knedle nego palačinke, napravljene od svježeg sira, jaja, brašna i soli ili šećera, koje se jedu s džemom ili kiselim vrhnjem ili s oboje.

Neki to vole vruće

Kako bismo vas upoznali s nekim tipičnim obilnim doručcima s raznovrsnim začinjenim jelima, izabrali smo Meksiko, Tursku i  Japan. Čini se nevjerojatno ono što se u nekim državama stavlja na stol za doručak. Meksikanci za prvi obrok imaju „chilaquiles”, čips od tortilje koji se krčkao u umaku mole, za koji se kaže da je ukusan i da ga vrijedi isprobati. „Huevos rancheros” pržena su jaja poslužena na lagano prženim kukuruznim tortiljama. Dolaze s umakom od rajčice i čilija i s nekoliko priloga, kao što su prženi grah,  riža u meksičkom stilu i kriške avokada ili guacamole. Ova rančerska jaja dobila su naziv prema tome što ih se posluživalo sredinom jutra na seoskim farmama u Meksiku.

Stolovi za doručak u Turskoj mogu sadržavati raznovrsna jela. Pored kruha i maslaca, džema i meda mogu se naći feta sir, rajčice, krastavac, masline, jaja i „sucuk”, pikantna turska kobasica. Turski čaj najpopularnije je piće u vrijeme doručka.

Japanski doručak, nasuprot tome, različit je kao i promjena kontinenta. Tradicionalno uključuje miso juhu, rižu kuhanu na pari, ukiseljeno povrće, mnogo kuhane ribe i „tamagoyaki”, japanski omlet. Uz sve što zvuči tako zdravo, lako je zamisliti ljude iz Europe ili Amerike kako se povlače za kosu zbog obroka koji izostavlja sve što je prženo i zasitno.

Izlet doručcima oko svijeta ne bi bio potpun bez putovanja „dolje”. U Australiji se tost često poslužuje s gustim, crnim namazom napravljenim od ekstrakta preostalog pivarskog kvasca, koji mnogi sretno jedu. Sadrži osam posto soli, a različiti aditivi povrća i začina dio su recepta. Njegov okus opisan je kao slan, blago gorak, popu slada i bogat umamijem, okusom sličnim goveđem bujonu.

Koja vam je omiljena zemlja za doručak? Možda vam je naša svjetska turneja dala neke ideje za sljedeći doručak ili vaš sljedeći godišnji odmor.

Možete pregledati i naše recepte za doručak na našem web-mjestu www.NephroCare.ba

Zanimljivosti :

  • Najveći zabilježeni doručak na svijetu poslužen je za 27.854 osobe u Njemačkoj 29. svibnja 2005. godine.
  • Najveća zdjela zobene kaše težila je 865 kg, a napravljena je 10. rujna 2011. u Tuli u Rusiji.
  • Prve žitarice za doručak na svijetu na stale su 1863. godine i trebalo ih je namakati preko noći da budu jestive.