NephroCare koristi cookie da bi unapredio funkcionalnosti i poboljšao preglednost ove web stranice. Da nastavite sa pregledanjem web stranice, izaberite pristanak na upotrebu cookia. Detalje možete pronaći u privacy policy.

Maroko

Inspirirano Marokom

Maroko pršti spektakularnom raznolikošću, od dubokih plavih valova Atlantskog oceana do mirnih, toplih obala Mediterana, od najviših vrhova planinskog lanca Visoki Atlas do vrućih pustinja sjeverozapadne Sahare. Ova država s 35,2 milijuna stanovnika danas je sjecište arapskih, berberskih, europskih i afričkih utjecaja. Ne iznenađuje to što ćete u šetnji ulicama ili na tržnici čuti šarenu kombinaciju arapskog i berberskog, dva službena jezika države, kao i francuski i španjolski. Ovdje se ljudi i gradovi razlikuju baš kao i krajolici.

Od visokih planinskih vrhova do pustinje

Visoko gore u planinskom lancu Visoki Atlas, na višesatnoj udaljenosti od bučnih metropola, nalaze se neka od najzabačenijih sela Sjeverne Afrike. Berberi od davnina žive na tom području u podnožju nekih od najviših vrhova afričkog kontinenta. Primjerice, visina planinskog vrha Toubkal iznosi nevjerojatnih 4.167 metara. Da bi došli do ovog dijela Maroka, i putnici i lokalno stanovništvo moraju preći staru, vjetrovitu planinsku cestu s nevjerojatnim pogledom na krajolik. Ako se nađete u ovom kraju, unajmite vozača i prijeđite ovaj put danju kako biste mogli upiti sve oko sebe.

Od proljeća do duboko u jesen pješaci hrle na ovo područje kako bi prešli ovaj kut Maroka pješice. Nakon što padne prvi snijeg (da, u Maroku sniježi), ljubitelji zimskih sportova dolaze uživati u padinama. Više od mamca za ljubitelje sporta, planinski lanac služi i kao prirodna prepreka između blage mediteranske klime na sjeveru i vruće, ruralne Sahare na jugu.

Prijeđite u pustinjski krajolik i otkrit ćete velike saharske erge, zloglasne pješčane dine koje se neprestano pomiču. Dvije o kojima se najviše govori u ovom području jesu Erg Chebbi i Erg Chigaga. Erg Chebbi spektakularan je primjer marokanskog pustinjskog krajolika koji oduzima dah. Ovaj dio zemlje dostupan je samo automobilom ili autobusom, što je čini posebnom lokacijom. Svake godine putnici u potrazi za uzbuđenjem doputuju u područje u nadi da će svjedočiti poznatoj pješčanoj oluji – naravno, iz daljine.

Očaravajući Marrakech

Marokanski gradovi jednako su nadahnjujući kao i krajolik države. Marrakech je čaroban, živahan grad koji poziva putnike da istraže i otkriju njegove tajne. Unutrašnjost medine – drevnih gradskih zidina – obuhvaća labirint ulica ispresijecan brojnim tržnicama i njihovim šarenilom. Nemojte se truditi pronaći oznake s nazivima ulica ili gledati na kartu ako lutate uskim, pastelnim uličicama Marrakecha koje se zovu derb: na glasu su po tome da nisu označene.

Nezaboravnu predstavu potražite na glavnom trgu Marrakecha, Djemaa el-Fna, koji je UNESCO proglasio „Remek-djelom svjetske baštine” 2001. godine zbog sposobnosti da oživi urbane legende i usmenu povijest. Ondje pripovjedači, akrobati, ulični glazbenici i komičari svake noći izvode nevjerojatan ulični karneval za široku javnost.

Fes – grad bez automobila

Jeste li znali da je grad Fes jedno od najvećih svjetskih urbanih područja u kojem nema automobila? Šetajte ulicama ne brinući se o jurećim automobilima dok upijate raskošnu arhitekturu džamija i medresa (škola). Izgubite se i pronađite put kući u staroj medini Fes el-bali, poznatoj po labirintu ulica. Kvalitetna kožna roba odraz je dugačke povijesti Fesa, a poslijepodne u kultnim štavionicama Chaouwara vrijedno je posjeta.

Na kraju dugačkog dana posjetite hamam i uživajte u opuštajućoj masaži.

Očaravajuća Casablanca

Hollywood je možda proslavio Casablancu, no zahvaljujući svojoj ljepoti i modernom izgledu ovaj je grad zaslužio mjesto u suvremenom marokanskom društvu. Uz primjere art déco, modernog i tradicionalnog arapskog stila, Casablanca je dom arhitekture svjetske klase koja uspješno spaja kulture te stari i novi svijet. Džamija Hassan II jedna je od najvećih džamija na svijetu. Izgrađena je krajem 1980-ih i početkom 1990-ih te obogaćuje grad suvremenim spomenikom. Kompleksno remek-djelo dokaz je izvanredne umjetničke izrade za koju je trebalo više od sedam godina i radna snaga do 10.000 majstora.

Za one koji se jednostavno žele prošetati, upiti okruženje i uživati u odličnom obroku, Casablanca nudi bogatu umjetničku i kulturnu scenu te nevjerojatne restorane uz prekrasno šetalište uz vodu, La Corniche. Međutim, ako dođete u Casablancu u potrazi za tragovima istoimenog filma, otići ćete kući razočarani: sve je snimljeno u holivudskom studiju.

Priobalna odredišta

Svojim dugim potezima obale uz Atlantik i Mediteran, Maroko privlači i mnoštvo inozemnih turista koji žele uživati u pijesku i valovima. Oceanski povjetarac pogotovo može pružiti osvježenje u vrućim ljetnim mjesecima. Agadir na južnoj obali Atlantika jedno je takvo popularno priobalno odredište koje je posebno popularno među europskim turistima. Može se pohvaliti plažama, golf-igralištima i odmaralištima na samoj obali ili u njezinoj blizini. Nešto sjevernije uz ocean se nalazi Esauira s kilometarskim pješčanim plažama i veličanstvenim utvrdama. Medinu u tom ljupkom starom gradu ispunjavaju uske uličice i slikovite, plavo-bijele kuće.

Kultura i kulinarska tradicija

Marokanska je gostoljubivost legendarna i ovdašnje stanovništvo ponosno je na to. Obratite se lokalnim stanovnicima i možda će vas pozvati na raskošan obrok u svoju kuću, možda na goveđe ili pileće tagine. Nijedno putovanje u Maroko nije potpuno bez isprobavanja tradicionalnih slatkih kruhova i izvrsnog čaja od mente.

U cijeloj državi govori se da je čarobno arganovo ulje lijek za sve. Upotrebljava se u spa-tretmanima, kozmetici, njezi kose i prehrani. Ovo dragocjeno ulje, koje je prepuno vitamina E i masnih kiselina, vadi se iz oraha s arganovih stabala koja rastu u jugozapadnom Maroku.