NephroCare koristi cookie da bi unapredio funkcionalnosti i poboljšao preglednost ove web stranice. Da nastavite sa pregledanjem web stranice, izaberite pristanak na upotrebu cookia. Detalje možete pronaći u privacy policy.

Izrael

Izrael – više od turističke destinacije

Izrael se razvio u privlačnu zemlju s mnogo lica koja privlači turiste iz cijelog svijeta. Mnogi žele proširiti svoje znanje o povijesti regije, dok drugi žele razumjeti današnje društveno-političke probleme.

Međutim, za mnoge ljude diljem svijeta Izrael je Sveta Zemlja. Tijekom stoljeća bio je magnet za hodočasnike, kojima nudi širok raspon prilika za putovanje. Na putovanje u Izrael stoga se može ići iz raznih razloga koji se protežu daleko izvan samog turizma.

Kaleidoskop slikovitih dojmova

Ova je zemlja možda relativno mala, no njezina je slikovita raznolikost golema – od prekrasne ljepote njezinih brežuljaka i dolina, do sablasne tišine Negevske pustinje, mirnih granica Galilejskog mora i drevnih zidina i puteva Nazareta i Jeruzalema. Galilejsko more, poznato kao mjesto kršćanskog hodočašća, ali i najveće slatkovodno jezero u zemlji, ima spektakularnu pozadinu planina Galileje i podnožja Golana. Moguće je posjetiti svetišta u drvenim plovilima izgrađenima baš kao i njihovi drevni prethodnici. Posjetitelji mogu prijeći Galilejsko more do Tabghe, gdje se dogodilo biblijsko čudo s kruhom i ribama, i do Kafarnauma, gdje je prema predaji Isus živio i podučavao. Odatle također mogu posjetiti Goru Blaženstva, mjesto propovijedi na gori. Jezero je također okruženo atraktivnim plažama, a nude se i razni sportovi na vodi.

Nemojte propustiti posjetiti najslanije jezero na svijetu: na 431 metara ispod razine mora, Mrtvo more također se nalazi na najnižoj prirodnoj točki na Zemljinoj površini. Njegove vode imaju koncentraciju soli od 34 posto, zbog čega mnogi ljudi koji imaju probleme s kožom putuju u Izrael kako bi se okupali u Mrtvom moru. Ipak, riječ „kupanje” ne može nimalo opisati nestvaran bestežinski osjećaj plutanja na vodi, koja ima konstantnu temperaturu od oko 40 stupnjeva.

Jeruzalem – mješavina etničkih zajednica i vjerskih obreda

„Sljedeće godine u Jeruzalemu” želja je koja zaključuje svaki Seder, gozbu koja obilježava početak židovskih blagdana Pasha. Grad Jeruzalem sveto je mjesto za Židove, kršćane i muslimane. Podjelu starog grada okruženog zidinama na židovske, muslimanske (arapske), armenske i kršćanske četvrti čini ga još fascinantnijim. Poput perla na lančiću, povijesna i vjerska mjesta nalaze se jedna pored drugih. Maslinska gora idealno je mjesto na kojem to sve možete upiti i uživati u mirnoj atmosferi daleko od užurbanih ulica.

Na Brdu hrama nalazi se jeruzalemska znamenitost – veličanstvena Kupola na stijeni. Svojom tajanstvenom osmerokutnom bazom u nijansama tirkiza, ova svjetlucava zlatna kupola daje Jeruzalemu njegovu jedinstvenu siluetu grada. Prvi građevinski radovi na kupoli započeli su prije otprilike 1300 godina i to je jedna od najsvetijih islamskih građevina.

Samo je nekolicina od brojnih izraelskih svetih mjesta svetija od Bazilike Svetoga groba, gdje je Isus razapet i pokopan. To je jedno od najduhovnijih mjesta koje može zamisliti. Beskrajne povorke hodočasnika svečano hodaju kroz prolaze uz svjetlost svijeća kako bi se klanjale i molile.

Stoljećima su Židovi posjećivali Zid plača kako bi molili i žalili za uništenjem Prvog i Drugog hrama. Čini se da veliko kamenje ima neku vrstu magnetske moći i privlači ruke i čela vjernika u njihovoj potrazi za dubokom i izravnom vezom s Bogom. Mnogi ostavljaju male komadiće papira s pisanim molitvama.

Biblija kao vodič

Za Svetom se Zemljom žudjelo i za nju se borilo tijekom mnogo stoljeća. Židovski i kasnije kršćanski hodočasnici pješice dolaze do Svetog grada Jeruzalema već više od 2500 godina. Ta je tradicija u srednjovjekovnim razdobljima učvršćena među kršćanskim hodočasnicima. Ovo mjesto, gdje je Isus rođen u Betlehemu, odrastao u Nazaretu, bio razapet u Jeruzalemu, rodno je mjesto kršćanstva. Hodočasnici iz cijelog svijeta nastoje ponovno proći koracima iz događaja opisanih u Novom zavjetu hodajući stopama Isusa i njegovih učenika.

Mnogi posjetitelji doista odluče doslovno protumačiti ideju „hodanja Isusovim stopama”. Iako njihovi planovi za pješačenje u Izraelu mogu izazvati iznenađeno „Ovdje?” od graničnih službenika, to je dragocjeno iskustvo. Hodočasnici, kao i ljubitelji prirode, dolaze iz cijelog svijeta kako bi pješačili dolinama i šumama, židovskim i arapskim selima, pustinjskim oazama, prolazeći pored drevnih crkava i samostana, susrećući različite ljude, kušajući lokalnu kuhinju i uživajući u tišini prirode.

Izraelski zaštitni znak: život u kibucu

Oko 270 tih stambenih zajednica i dalje postoji u Izraelu. Osnovane su početkom 20. stoljeća sa socijalističkom vizijom boljeg i pravednijeg svijeta. Iako se od tada mnogo toga promijenilo, a sve više stanovnika napustilo je kibuc kako bi živjeli u gradovima, osjećaj zajednice ostaje. Stanovnici i dalje pokušavaju živjeti i prakticirati bezuvjetnu ravnopravnost. Posjet kibucu u Izraelu pruža jedinstven uvid u temelje Države Izrael i posebne društvene uvjete koje je kibuc stvorio.

Vrijeme za zabavu: noćni život u Tel Avivu

Za mnoge posjetitelje njihovo putovanje počinje i završava u zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu. Mnogo je toga za vidjeti i raditi u lavnom gradu Izraela! Prije nešto više od jednog stoljeća Tel Aviv sastojao se uglavnom od pijeska i dina. Na njegovim plažama još uvijek se vrijedi sunčati, no zahvaljujući izvrsnom noćnom životu, Tel Aviv ovih dana privlači i ljude željne zabave. Kao opće pravilo, mnogi barovi postaju puni tek oko ponoći, a neki se klubovi počinju puniti tek oko 2 sata ujutro. Iz tog razloga barovi u Tel Avivu često ostaju otvoreni do zore.

Pored Tel Aviva, povijesno središte grada Jafe također je vrijedno posjetiti. Drevni lučki grad star je oko 4000 godina, a mnoge su etničke skupine ovdje ostavile svoje tragove. Stoga nije iznenađenje da Jafa ima gotovo onoliko povijesnih referenci koliko i  Jeruzalem. Mješavina različitih doba, stilova i elemenata stvara svoj vlastiti šarm i karakter. Kako većina putovanja započinje i završava ovdje, zašto ne biste odsjeli u Jafi još jedan dan ili noć?

Jeste li znali?

Izrael znači „Božji borac” ili „onaj koji se borio s Bogom”. Službeni naziv države glasi Medinat Jisra’el.

Izrael se nalazi na kopnenom mostu između Azije i Afrike, no graniči s tri kontinenta: Afrikom na jugu, Azijom na istoku i Europom na zapadu. Dakle, zemljopisno, dio je Bliskog istoka, a njegova lokacija na afričkim tektonskim pločama znači da je u geološkom smislu dio Afrike.

U Izraelu je čak i ljepilo na poštanskim markama košer.

Otkrijte više na lokalnom web-mjestu www.NephroCare.co.il