NephroCare koristi cookie da bi unapredio funkcionalnosti i poboljšao preglednost ove web stranice. Da nastavite sa pregledanjem web stranice, izaberite pristanak na upotrebu cookia. Detalje možete pronaći u privacy policy.

Gdje duša postavlja ritam: planinarenje i biciklizam kroz slikovite predjele

Gdje duša postavlja ritam: planinarenje i biciklizam kroz slikovite predjele

U susretu sa prirodom je najbolje uživati pješice ili biciklom, zar ne? Razgledamo čuda oko nas u sporom ali ravnomjernom tempu, duboko udahnemo, napunimo energijom i dopustimo da nam kožu miluje sunce i blagi povjetarac. Ako vas je ovaj opis ispunio tragovima lutanja, pripremili smo nekoliko laganih vođenih tura za planinarenje ili biciklizam. Neka vaš um slobodno luta!

Kroz šetnje otkrijte nova područja

Hrvatski poluotok Istra je na dobrom putu da postane druga Toskana, jer je popularna po svojoj prirodi, kulturi i kuhinji. Pješačke ture u ovom regionu, na primjer, vode vas na umjerenom nivou težine kroz zaleđe na jadransku obalu. Aerodrom i polazna tačka su u Puli. Prvi izlet vas vodi uz četiri sata laganog hoda od Pule do rta Kamenjak. Područje je opisano kao jedna od najljepših skrivenih obala Mediterana zbog svoje divlje i surove ljepote. Još jedna šetnja vodi kroz šarmantni krajolik doline rijeke Mirne do idiličnog sela Kotli sa obnovljenim mlinom.

Nakon prolaska vodopada, putovanje završava u Humu, navodno najmanjem gradu na svijetu. Šetnja do živopisnog umjetničkog grada Grožnjana započinje iz sela Oprtalj, istarskog centra tartufa. Zahvaljujući umjerenoj klimi i zemljištu sa crvenom glinom, tartufi sa svojom intenzivnom aromom rastu samo na nekoliko mjesta u Evropi.

Madeira, poznata kao ostrvo cvijeća zbog svoje umjerene klime tokom cijele godine, još je jedna savršena destinacija za planinarenje. Opojna priroda je ključna tačka svakog obilaska. Funšal, glavni grad ostrva, idealna je baza za vaše izlete. Posjeduje aerodrom i širok spektar hotela. Blagi prvi izlet bi vas, na primjer, mogao voditi levadama kroz plato Pol da Sera. Levade su vještački stvoreni drevni vodeni tokovi. Trosatni obilazak kroz bujnu vegetaciju polja i vinograda završava na najstrmijoj obali u Evropi. Pogled sa visine od 580 metara preko Atlantskog okeana je zapanjujuće spektakularan. Ostali obilasci vode do istočnog rta u Sao Lorencu sa svojim intenzivnim bojama, masivnim stijenama i oskudnom vegetacijom ili u divljinu i netaknutu dolinu Ribeira da Žanela u blizini Porto Moniza.

Putujte biciklom

Da li radije vozite bicikl?  Kod vase putničke agencije možete rezervisati moderne e-bicikle na odredištu. To će vam pružiti izvanrednu mogućnost prilagođavanja vaših sposobnosti karakteristikama puta. Uzmimo, na primjer, baltičku obalu u Poljskoj gdje možete obaviti nekoliko pristupačnih obilazaka u dužini od 45 do 50 kilometara kroz raznovrsni obalni krajolik. Polazna tačka za sve ture je Kołobrzeg. Na stazama duž obale možete lako doći do prekrasnog primorskog odmarališta Ustronie Morkie, prirodnog rezervata Salzmorast sa hiljadama ptica ili divnih ribarskih sela u kojima se u malim lukama prodaje svježa i dimljena riba. Uživajte u jezerima za kupanje i svetionicima duž puta. Nekoliko mogućih unutrašnjih ruta su divni skriveni dragulji gdje možete otkriti pomeranska sela sa karakterističnim crkvama i farmama, kao i dvorac Rajman, koji je pretvoren u hotel.

Divlja i živopisna dolina Loare u Francuskoj takođe je vrijedna posjeta biciklom. Obilazak se preporučuje kako biste mogli vidjeti mnoge poznate i zadivljujući dvorce. Mnogi od ovih dvoraca su na UNESCO listi lokaliteta svjetske baštine. Ova interakcija prirode i kulture će stoga biti prijatna tema vašeg odmora u regionu. Dvorac Šambord, na primjer, smatra se pretečom Versaja.

U dvorcu se nalazi čuveno dvostruko spiralno stepenište koje nas vraća u doba Leonarda da Vinčija. Jedan od najljepših dvoraca Loare nalazi se u malom selu Šanonze. Glavni objekat je okružen vodom i izgrađen je u renesansnom stilu.

Nekoliko agencija za planinarenje ili biciklizam organizovale su jedinstvene i pogodne obilaske. NephroCare centar možete pronaći u svim regijama koje su ovdje pokrivene – kao i širom svijeta. Tokom nedjeljnog putovanja biće dovoljno vremena za zakazivanje dijalize. Organizatori se brinu o cjelokupnoj logistici i transferima, pripremaju piknike, servisiraju bicikle i vode ture za planinarenje ili biciklizam. Možete se posvetiti uživanju u čarima prirode i prekrasnom okruženju. Uživajte u svakom trenutku, svim svojim čulima!