NephroCare koristi cookie da bi unapredio funkcionalnosti i poboljšao preglednost ove web stranice. Da nastavite sa pregledanjem web stranice, izaberite pristanak na upotrebu cookia. Detalje možete pronaći u privacy policy.

Tromboza fistule

U normalnoj situaciji, kada se povredimo, aktivira se proces koagulacije. Telo prirodno koristi pločice – zvane trombociti – da formira sloj koji sprečava gubitak krvi.

Ako se to dogodi interno, proces se naziva tromboza i znači formiranje krvnih ugrušaka unutar krvnog suda, koji zatim ometa redovan protok krvi kroz cirkulatorni sistem. Mehanizam tromboze mogu aktivirati takozvani „hemodinamički mehanizmi“ kao što su: mala brzina protoka krvi, promena temperature ili promene krvnog pritiska. Ruka dijaliznog pacijenta sa fistulom posebno je osetljiva na ove fenomene iz brojnih razloga.

Zbog redovnih kanulacija fistula postaje osetljiva i delikatna. Pored toga, kada se plazmatska voda ukloni posle svakog dijaliznog tretmana, koncentracija krvnih ćelija raste, što znači da krv postaje gušća. Ponekad pada krvni pritisak, tako da se brzina protoka smanjuje.

Međutim, vodeći računa o ruci sa fistulom tokom svakodnevne rutine, možete potencijalne faktore aktivacije tromboze zadržati na minimalnom nivou!